Symbolika wina

June 19, 2006 at 3:06 pm | Posted in , Styl zycia & podroże | 1 Comment

kiliszek.jpg "Gdyby Bóg chciał zakazać wina uczyniłby go gorzkim"- tak głosi stare przysłowie. Miłośnicy tego trunku w Europie, w tym także w Polsce, zakładają liczne stowarzyszenia, organizują degustacje i szerzą wiedzę winiarską. Warto wiedzieć, że wino w kulturze europejskiej  ma szczególne znaczenie symboliczne, a zwłaszcza  w rejonie morza  śrdziemnego.

 Napój boskiej miłości

dionizos.jpg

W Starożytności obok chleba i mięsa było najczęstszym elementem ofiary składanej Bogom. Grecy wylewali do ognia wino, które zastępowało krew ofiarną. Co ciekawe, sam proces rozlewania nazywano libacją. Wino wprowadzało w stan euforii i upojenia, który był postrzegany jako opętanie – czyli jednak stan duchowy. Starożytni Grecy wierzyli, że Dionizos dał ludziom wino aby ich uszczęśliwić. Muzułmanie zakazali picia wina z obawy, że w stanie upojenia wierni zaczną dyskutować o dogmatach wiary i mogą poddać je w wątpliwość. W Koranie jest zapis mówiący, że diabeł tkwi w każdej winnej jagodzie. Z kolei w tradycji biblijnej potępiane jest jedynie pijaństwo, a winnica jest symbolem Królestwa Bożego. W zakonach tradycja uprawy winorośli i rozwój winiarstwa miałą szczególne znaczenie. Mistycy uważali wino za napój boskiej miłości, a chińczycy mówią, że to nie wino upija, a człowiek się upija, ponieważ jest słaby.

Woda życia – eau de vie

W języku perskim wino oznacza życiodajne tchnienie lub czas. U Żydów, cztery kielichy wina wypite podczas wieczerzy paschalnej symbolizują czterokrotną obietnicę zbawienia daną człowiekowi przez Boga: przez poczęcie, urodzenie, odkupienie i przygarnięcie całego narodu do siebie. Wino było określane takżę mianem wody życia – eau de vie. Przyczyniły się do tego teorie głoszone aż do XVI wieku, które uznawały destylat winny wyłącznie za lek, który pomagał m.in przy kolce, paraliżu, gorączce i smutku.

Proces fermentacji, a ingerencja boska

Naukowe wyjaśnienie tego, jak słodki napój gronowy przemienia się w wino, jest znany stosunkowo od niedawna. Fermentacja to nic innego jak przekształcenie, przy udziale drożdży, cukru w alkohol. Składa się z dwóch faz – alkoholowej i jabłkowo- mlekowej. Ta druga jest odkryciem lat 60-tych XX wieku. Dlatego w przeszłości zwykłemu procesowi fermentacji łatwo było przypisywać boskie pochodzienie. Rzymianie wierzyli, że w winie zamieszkuje duch- spiritus vini, z kolei Niemcy nazywali go weingeist, a Arabowie – alkohol. To ostatnie określenie było używane głównie przez alchemików, którzy w ten sposób nazywali wszystkie substancje lotne otrzymywane w procesie destylacji.

Na zakończenie warto przypomnieć jak pisał o winie Sokrates: "Wino uspokaja ducha i usypia zmartwienia (…) odradza naszą radość i podrywa ulotny płomień, którym jest życie."

Maria Paruzel

1 Comment »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Czy ten wspaniały blog między innymi o winach to jeszcze fermentuje, czy już dojrzewa w piwniczce i nic z nim się nie dzieje?


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: